16 Eylül 2016 Cuma

Bi' Film: Cennetin Rengi

   Bir İran filmi tanıtmak istiyorum bugün. İçindeki ufak ayrıntılarla sevdiğim bir film. İsmi ‘Cennetin Rengi’, Muhammed’in hikâyesini anlatıyor.


   
   Muhammed âmâ ve Tahran’da bir görme engelliler okuluna gidiyor. Okul yatılı, Muhammed bir senedir ailesinden uzak ve o gün, sonunda üç aylık yaz tatiline çıkacaklar. Film de burada başlıyor. Babası, bir yük olarak gördüğü Muhammed’i almak için epey geç kalıyor, okula vardığında onu tatilde de orada bırakmak istiyor ve bunun mümkün olmadığına ikna olunca, Muhammed’i de yanında götürmek zorunda olduğunu kabulleniyor, birlikte köylerine doğru yola çıkıyorlar. Köyde onları bekleyenler Muhammed’i çok seven ninesi ve iki kız kardeşi.
   
   Muhammed’i canlandıran oyuncu, Mohsen Ramezani’nin gerçek hayatta da âmâ olduğunu öğrendim. İzlediklerimiz rol icabı değil, bir yaşanmışlığı perdeye yansıtmış adeta.
   
   Filmdeki ufak ve insanın içini ısıtan birkaç sahneden bahsetmek istiyorum, olabildiğince spoiler vermemeye çalışacağım.
   


   Çocukların tebessümleri cidden çok içten ve sevimliydi. Onlar güldükçe ben de güldüm diyebilirim.
^^^
   Kuşları, suyu, bitkileri, kısaca tüm doğayı dinleyerek ne dediklerini anlamaya çalıştı hep Muhammed, bir insanın en iyi kalbiyle gördüğünün en güzel temsilcilerindendi.
^^^
   Muhammed'in tren penceresinden kolunu çıkarıp rüzgârı yakalamaya çalışması harikaydı.
^^^
   Başta da dediğim gibi içindeki ufak ayrıntılarla sevdim ben bu filmi, ama en güzellerinden biri de aşağıdaki diyalogdu.
“Ellerin niye bu kadar beyaz nine?” diye sorar Muhammed. Ninesi “Öyle olduğunu kim söylüyor?” dediğinde “Kendim anladım.” der. “Ellerin bembeyaz.” “Ömrüm boyunca tarlada çalıştığım için kapkara ve nasırlılar.” Diye itiraz eder ninesi, ama Muhammed düşüncesinde ısrarlıdır: “Hayır, ellerin yumuşacık ve güzel.”
   
   Çok güzel bir çekim kalitesi falan sunmuyorum size, içten bir film bu. Tamamen hayatın içinden alınmış bir parça gibi. Belki de bu yüzden çocukların tebessümleri bu kadar samimiydi.
  
   Selametle…


   
Share:

14 yorum :

  1. bunu izlemedim izlicem ama bu yönetmen süper süper diğer filmlerini de kaçırmaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emredersiniz komutanım! =)

      Sil
    2. :) cennetin çocukları/serçelerin şarkısı. bınları izleseneee :) bi deee, gece için gündüzden yiyecek bişiler sakla seeen :)

      Sil
    3. Cennetin çocukları izlediydim, serçelerin şarkısı izlerim tamam =) Ya ben yiyecek şeyleri saklayamıyorum ki, o an varsa o an yiyorum hemen =D

      Sil
    4. ya ben de öyleyim, haribo alıyom hemen bitiyo, incir alıyom hemen bitiyo, gece acıkıyom, o zaman bak annene söyle senin için bişiler gizlesin :)

      Sil
    5. Anneme kalsa gece bi şey yememem lazım, arada ablamla ramen alıp yapıyoruz geceleri, ona da sırf makarna ne anlıyosunuz ki diyo =D

      Sil
  2. heeey biliyon muuu, istanbulda, topkapıda, minicik bir kore yemekleri kafesi açıldı, geçen gün gittim ramen yedim kimcap diye bi dolma var onu yedim, ay hepsi çok acılıydı yaa, bak ailece gidebilirsiniz :) hemen surların orda, metro çıkışına yakın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa sağol Deep. Aynen onlar çok acı yiyor yahu >_< Ddubbokki(böyle mi yazılıyordu emin değilim) yediydim ben de, nasıl acı...

      Sil
  3. İran sinemasını severim , sanki bunu izledim gibi ama emin olamadım şimdi :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer filmin sonunda çocuğun eline nur indiğini hatırlıyorsan, izlemişsindir =)

      Sil
    2. Evet, İran sineması harikadır. Ancak izleyicilerin keşfedecek çok şeyleri var. Bir filmi defalarca izlesem de, sonrasında hakkında yazılan kritikleri okurum ve fark etmediğim inceliklere de hayran olurum. Bu yüzden kritik için teşekkür ediyorum.

      İzninizle; Elma ve Selma, Davul Dengi Dengine, Ötekinin Babası, Baran.. gibi diğer İran filmlerini de öneriyorum. Sık kullanılanlarınıza kaydedip fırsat buldukça izleyebilirsiniz. Teşekkürler.

      Sil
    3. Bu güzel yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim efenim. Önerdiğiniz filmler için de teşekkür ederim zira birçok film var, hangisine öncelik vermem gerektiğine karar veremiyordum:D

      Sil
  4. saçını neden nası yaktıııın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mum yanıyodu, kopmuş bikaç teli yaktım da azcık =)

      Sil

Bu bloğun tüm hakları pamuğa ekilmiş bir fasulye tohumunun içinde saklıdır. Blogger tarafından desteklenmektedir.